Článek

Jak si vybrat správný honácký bič

Výběr biče podle schopností a požadavků uživatele.

Jak si vybrat správný honácký bič

  Pro mnohé to bude šok, ale univerzální bič neexistuje. Proto je nutné vybrat takový, aby vyhovět vašim požadavkům. Vyznat se v množství různých typů a délek bičů není jednoduché, a proto se pokusím podat informace jež vám pomohou. Při výběru budeme vybírat typ a délku biče, materiál (kůži) a počet řemínků v zápletu.

           Výběr podle typu biče

  Máme tyto typy dobytkářských bičů: americký dobytkářský bič, australský dobytkářský bič, australský dvojdílný bič, hadí bič, polohadí bič a signální bič. Každý z nich má více či méně rozdílné vlastnosti a na to či ono více nebo méně vhodný.

  Americký dobytkářský bič: jde o velmi oblíbený typ s dobrou ovladatelností, dá se s ním dělat prakticky všechno. Zde si musíte uvědomit, že každá délka je vhodná na něco jiného a mluvíme o souhrnu všech délek. Je rychlý (opět v závislosti na délce) a přesný při trefování cílů. Jeho slabinou je citlivost na špatné vedení biče. Při opravdu špatném vedení ho můžete i nenávratně poškodit vyžvýkáním jeho polopružného přechodu z rukojeti. S takovým bičem se sice dá i nadále práskat, ale už to není jako dřív. Pokud ovšem už máte techniku praskání v ruce, pak je to naprosto spolehlivý bič, vhodný na jednotlivé prásky, souvislé práskání, trefování cílů, omotávky i trikové práskání (vše s přihlédnutím ke správné délce).

  Australský dobytkářský bič: tento bič co do ovladatelnosti předčí americký dobytkářský bič. Nedošel však stejné oblíbenosti jako jeho americký protějšek. Má delší rukojeť a měkký přechod z rukojeti do zbytku biče, díky tomu není citlivý na horší vedení biče. Je stejně rychlý a má stejné vlastnosti a využití jako americký dobytkářský bič. Je ideální pro začátečníky i pokročilé.

  Australský dvojdílný bič: skvělý bič, který ovšem nedoporučuji pro začátečníky. Je to bič s dlouhou rukojetí (50 - 70 cm) a kloubem. Tento kloub se při ovládání chová jako další kloub vaší ruky. Rameno, loket a zápěstí přenáší energii do špičky biče, která pak práská. V případě australského dvojdílného biče se přidává i kloub na biči a díky tomu se zvyšuje ovladatelnost. Právě proto mohou být tyto biče velmi lehké a méně se s nimi nadřete. Při práci s nimi pocítíte rozdíly v ovládání, ale rychle si na něj zvyknete. Není to nejvhodnější bič pro učení. Ale pokud už máte zkušenosti je nedocenitelný a neprávem opomíjený.

  Hadí bič: bič, který je ohebný po celé svojí délce, nemá pevnou rukojeť a chová se spíše jako lano. Tento bič musí být těžší, aby se nahradila chybějící páka rukojeti a mohl práskat. Díky tomu je trochu „línější“ a trvá mu o něco déle, než se rozvine v celé délce a práskne. Ovšem na druhou stranu je to bič, který nejlépe předává energii do špičky a má nejsilnější bang (prásknutí). Je vhodný na jednotlivé prásky, v kratších délkách i na sestavy prásků.

  Polohadí bič: bič, který je kombinací amerického a hadího biče. Má 15 cm dlouhou pevnou rukojeť a polotuhý přechod do ohebné části biče. Díky tomu je o něco „rychlejší“ než klasický hadí bič a má silnější bang než americký bič. Je vhodný na sestavy i jednotlivé prásky, méně vhodný na trefování cílů.

  Signální bič: krátký bič, který se používal na udání signálu (např. místo startovací pistole). Není vhodný na sestavy prásků ani na trefování cílů. Byl vyvinutý pouze na jednotlivé prásky. 

                   Výběr podle materiálu (kůže)

  Materiál dává biči výslednou kvalitu, samozřejmě v kombinaci s dalšími konstrukčními prvky. Nejdůležitější je pevnost kůže v tahu, čím je totiž nižší, tím silnější musí být řemínky (aby tu byla aspoň nějaká pevnost) a tím těžší a méně ohebný je i výsledný bič. O hadovitosti takového biče ani nemluvě. Tedy nejhorší na pevnost je vepřovice následovaná jehněčinou, kozinkou, hovězinou, jelení kůží a nejlepší je klokan. V úvahu připadají také exotičtější kůže, jako třeba buvolí. Vynikající je tuleň, ale jelikož jde o chráněný druh, nemá smyslu se o něm bavit. Budeme se tedy bavit o kůžích jež připadají do úvahy a to hovězí, buvolí, jelení a klokaní. Hovězí má dobrou pevnost, je poněkud těžší a najde uplatnění u bičů, jež mají být těžší, tj. především u pracovních bičů používaných na práci v horších podmínkách, které se berou spíše jako spotřební a dále nenáročných kratších bičů, kde se vyšší hmotnost tolik neprojeví. Nebo u bičů erotických a kozáckých, které už ze svojí povahy musí být těžší. Buvolí kůže je mnohem lehčí a pevnější jak hovězí, biče z ní jsou skvělé, lehké a pevné. Jelení kůže je asi 3x pevnější jak hovězí kůže, což umožňuje nařezat slabší řemínky, biče z nich jsou lehčí, hadovitější a mnohem kvalitnější. Nejlepší jsou biče z klokaní kůže, ta je ještě 3x pevnější jak jelen. Pouze na těchto bičích se můžete zhoupnout, ovšem za předpokladu, že tento bič není ošizen někde jinde, doporučuji tento nápad vždy konzultovat s výrobcem. Klokaní kůže umožňuje vyrobit i biče 2x opletené tj. dvě vrstvy opletu na sobě, ty jsou pak vysoce kvalitní se skvělou hadovitostí. 

                Výběr podle počtu řemínků zápletu

  Počet řemínků je další faktor udávající kvalitu biče. Úplně přesně jde vlastně o šířku řemínků, ale protože laik by se v šířce těžko orientoval, uvádí se počet řemínků. Platí totiž, čím víc je řemínků, tím jsou užší, aby byl výsledný průměr biče zachován. Není to samozřejmě jediný parametr kvality, velmi důležitá je i kvalita jádra biče. Ale pokud si dá výrobce práci s velmi jemným pletením biče (s více řemínkovým bičem), nedegraduje svoji práci nekvalitním jádrem. Obecně platí, že čím víc je řemínků, tím je hutnější zálet. Na stejně délce jsou řemínky více prokříženy a bič je pak kompaktnější a má hladší pohyby – tomu se říká lepší hadovitost. Bič s dobrou hadovitostí poznáte hned, jakmile po něm pošlete první vlnu. Je velmi příjemný v ruce a mnohem lépe se s ním pracuje. A kolik řemínků je tedy dost? Platí, že míň jak osm řemínků je velmi špatná kvalita. Osm je na hranici a 12 už je slušný bič. Běžně se biče dělají z 12,16 a 24 řemínků.

               Výběr biče podle délky:

 Délka biče je nejdůležitější parametr a nutno vybrat vhodnou pro druh práskání, kterému se chcete věnovat. Honácké biče se vyrábějí v délce 1,8 – 5 m. Obecně platí, že čím delší bič, tím je pomalejší (trvá mu o déle, než se v celé svojí délce rozvine a práskne). Také platí, že čím delší bič tím silněji práská. S bičem můžeme dělat tyto věci:

  jednotlivé prásky: jde o jedno prásknutí bičem, po kterém necháme bič padnout na zem a pak práskneme znovu. Vhodná délka biče: 1,8 – 5 m. Přihlédněte také ke svojí postavě, a pokud nemáte medvědí zjev, neberte si 5 m bič.

  sestavy prásků: přechody z jednoho do dalšího prásku aniž by se bič zastavil a spadl na zem. Vhodná délka: 1,8 – 3 m. Delší biče je těžší udržet ve vzduchu a nenechat ho spadnout na zem.

  víceprásky: typ práskání, při kterém bič při jednom pohybu ruky práskne na vícekrát na více místech, říká se mu také trikové práskání. Vhodná délka: 1,8 – 2,7 m.

  trefování cílů: je lepší delší bič – 3 m a více, jelikož jsou tyto biče pomalejší a máte více času přesně zacílit. Je však možné trefovat se všemi délkami.

  omotávky: omotání a přitáhnutí cíle, případně zhoupnutí se na biči, pokud je na to bič vyroben. Zde potřebujete delší bič (musí být co omotat). Délka 3 m a více.

  práskání s párovými biči: práskání dvěma biči současně, v každé ruce jeden bič. Používají se kratší biče 1,8 – 2,5 m, delší biče se snáze zamotají do sebe.

  práskání na koni: práskání v sedle koně. Doporučuje se kratší bič 2 – 2,5 m. Čím delší bič, tím větší riziko, že natáhnete koni, a to se mu určitě nebude líbit. Je možné práskat i se 4 m bičem, ale musíte už být opravdu zkušení.

   Samozřejmě jedná se pouze o všeobecné doporučení, musíte vzít do úvahy svoji postavu – výšku a sílu. Delší bič vyžaduje více síly, menší postava a s tím související kratší paže zase kratší bič. Svoje instinkty – kratší biče jsou rychlejší, musíte se přizpůsobit a být stejně rychlý jako bič. Zde platí, že pokud jste menší postavy –  máte kratší paži, zvládnete lépe rychlé biče v sestavě prásků – kratší ruka se rychleji přesune do nové pozice.

 

   Závěrem pro začátečníka doporučuji australský nebo americký dobytkářský bič. Vhodná délka na úplný začátek je kolem 2,5 m, biče v této délce jsou nejlépe ovladatelné. Při volbě délky je třeba také přihlédnou k vaší postavě. Pokud jste menší postavy, můžete požít i bič délky 2,2 – 2,5 m. Pokud jste už zkušenější, máte už  většinou představu, co potřebujete, a je lépe se řídit svými zkušenostmi, protože každý z nás je individualita a jednotný návod je nemožné sestavit.

Doporučujeme

Podobné články