+420 774 431 931 | info@bice.cz

Bič je jako člověk, nemá-li dobré jádro, nestojí za nic…
FórumKategorie dotazu: BičeZačátečník
Ondra zeptal se před 2 roky

Zdravím, chci se zeptat jaký typ a délka biče je vhodná pro naprostého začátečníka? Četl jsem hodně o druhu kůží z jakých jsou biče vyráběny. Opravdu se vyrábí bič z klokaní kůže? Ještě nemám moc jasno z kolika řemínků by měl bič být upleten. Moc děkuji za vysvětlení.

1 Odpovědi
Robert Kudláček Personál odpověděl před 2 roky

Dobrý den,
Pro začátečníka doporučuji australský nebo americký dobytkářský bič. Vhodná délka na úplný začátek je 2,5-2,7 m, biče v této délce jsou nejlépe ovladatelné. Při volbě délky je třeba také přihlédnou k vaší postavě. Pokud jste menší postavy, můžete požít i bič délky 2,2 – 2,5 m. Také je třeba přihlédnout jaké věci budete chtít s bičem dělat. Na jednoduché práskání ( jeden prásk,nechat bič spadnout na zem, a pak další prásk) může být i bič delší – kolem 3 m. Na trefování cílů je dobrý bič 3 m a více. Na složené práskání (více prásků v řadě, aniž by se bič dopadl na zem) je vhodnější bič v délce kratší 2 – 2,5 m. Na omotávání cílů je potřeba dlouhý bič 3,5 m a více. 
Počet řemínků udává pouze kvalitu biče. Platí, že čím víc řemínků tím je bič kvalitnější. Ale už i 12 řemínků je dostatečně kvalitní bič. Jde tady spíše o to kolik chcete do biče investovat. Ovšem práce s více řemínkovým bičem určitě oceníte, hladké pohyby biče jsou poznat hned po prvním přehození.
Biče se opravdu dělají i z klokaních kůží. Jsou ty nekvalitnější biče, z nejkvalitnějšího materiálu, tomu ovšem odpovídá i cena. Dále se dělají biče z kůže hovězí a jelení i jiných usní. Pro posouzení vhodnosti usně na bič je nejdůležitější pevnost. Na spodní hranici použitelnosti je kůže hovězí, lepší je kůže jelení, která je asi 3x pevnější a ještě lepší je kůže klokaní, která je asi 3x pevnější než jelení. Čím je kůže pevnější, tím slabší z ní můžeme nařezat řemínky a výsledný bič bude lehčí bude mít hladší pohyby tzv. hadovitost.
 Podrobněji se tomuto tématu budu věnovat v některém článku na tomto webu.